Kiedy byłam dzieckiem i i razem z moją babcią przygotowywałam posiłki bądź piekłam ciasta i pytałam ją: „Babciu ile tego?” ona zawsze odpowiadała „Nie wiem, tak na oko” albo „troszinkę”.
I tak nauczyłam się przygotowywać posiłki „na oko” i w swoich „Przepisach na oko” zaoszczędzę Ci jakichkolwiek zbędnych opisów. Wiem z doświadczenia, że kiedy chcę przygotować jakiś posiłek interesują mnie składniki i sposób wykonania. Sam opis tego dlaczego i z jakiego powodu kto ten tą potrawę przygotuje.
Więc jeśli podobnie jak ja potrzebujesz konkretów aby przygotować posiłek i wykreować z niego najsmaczniejszą wersję dla siebie lub swouch bliskich moje przepisy są dla Ciebie.
Proporcje w nich podaję w taki sposób, abyś nie potrzebowała wagi. Korzystaj z nich bardziej jako inspiracji i posiłkuj się też różnymi innymi przepisami aby wybrać jak najlepsze proporcje dla ciebie.
Gotując czy poszukując różnych inspiracji kulinarnych przeglądam wiele różnych stron internetowych i wiele różnych przepisów i dopiero z nich wszystkich staram się złożyć swoją własną kombinację właśnie taką „na oko”.
W opisanych tu przepisach podaję składniki których używam ale oczywiście możesz korzystać zamieniać zgodnie z upodobaniem smakiem i preferencjami. Nie jadam mięsa więc większość (jak nie wszystkie przepisy) będą w oparciu o dietę wegańską lub wegetariańską.
Życzę przyjemności podczas przygotowania tych potraw i smacznego przy ich spożywaniu.

TARTA SZPARAGOWA Z POMIDORKAMI KOKTAJLOWYMI I SKWARKAMI Z PIECZAREK
SKŁADNIKI NA KRUCHE CIASTO TARTY
- ✔️ szklanka mąki ryżowej – może być zmieszana z mąką ciecierzycy lub zastąpiona jakąkolwiek inną (25 dkg)
- ✔️ 3/4 kostki schłodzonego masła (15 dkg)
- ✔️ 1 całe jajko
- ✔️ szczypta soli
- ✔️ po łyżeczce ulubionych ziół (u mnie oregano, bazylia, tymianek lub mieszanka ziół prowansalskich)
SKŁADNIKI NA WIERZCH TARTY SZPARAGOWEJ
- ✔️ maly pęczek zielonych szparagów
- ✔️ 4/5 pomidorków koktajlowych
- ✔️ skwarki z pieczarek lub innych grzybków
- ✔️ 2 garście dowolnego startego żółtego sera
- ✔️2 całe jajka
- ✔️ 12% śmietanka lub pół szklanki mleka roślinnego
- ✔️ sól
- ✔️ pieprz
- ✔️ gałka muszkatałowa
- ✔️ szczypta czarnuszka
SKŁADNIKI NA SKWARKI Z PIECZAREK
- ✔️ garść nóżek pieczarek lub innych grzybków
- ✔️ 2 łyżeczki sosu sojowego
- ✔️ 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej
- ✔️ 1 łyżeczka pieprzu ziołowego lub rozmarynu
SPOSÓB WYKONANIA
Mąkę przesiewamy przez sitko dodajemy do tego jedno jajko i ścieramy na tarce schłodzone masło. Dodajemy sól, zioła i wszystko dokładnie mieszamy. Wkładamy do lodówki minimum na jedną godzinę. Po tym czasie całe ciasto wykładamy na specjalnej blaszce do tarty jednej dużej lub w czterech małych. Nakłuwamy całe ciasto gęsto widelcem robiąc w nim dziurki. Pieczemy 15 minut w piekarniku nastawionym na 190 stopni bez termoobiegu. Wyciągamy i schładzamy.
W czasie kiedy spód tarty zapieka się w piekarniku przygotowujemy pieczarki. Nóżki pieczarek lub innych grzybów kroimy w drobną kostkę. Wkładamy do zamykanego pojemnika lub słoika dodajemy odrobinę sosu sojowego i jedną łyżeczkę rozmarynu lub pieprzu ziołowego i dokładnie wszystko mieszamy. Prażymy do chrupkości skwarek na patelni na małym ogniu.
Na upieczony spod tarty wykładamy jedną garść startego żółtego sera na nim układamy szparagi w dowolnej kompozycji. Pomidorki koktajlowe, kroimy na cztery części i rozkładamy pomiędzy szparagami. Posypujemy przygotowanymi wcześniej skwarkami z grzybków. Zalewamy wszystko jajkami wymieszanymi ze śmietaną, solą, pieprzem, gałką muszkatołową, posypujemy drugą garścią sera żółtego i na koniec posypujemy wszystko czarnuszką. Wkładamy do piekarnika i zapiekamy w temperaturze 180 stopni przez 35-40 minut.
Czekamy chwile jak ostygnie, polewamy oliwą i podajemy z ulubioną sałatą.
Smacznego
💙
